Cursus

Wilde planten Gastronomie

 

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar:  wildeplantengastronomie@ziggo.nl

Klik hier voor een introductie filmpje betreft deze cursus

 

Gek op koken en in voor vernieuwing en uitbreiding van je repertoire?

Zin in het ontdekken van nieuwe smaken, texturen en bereidingen?

Professioneel met voeding bezig en toe aan het verbreden van je kennis en kunde?

Is lekker eten en ontdekken van bijzondere smaakcombinaties en gerechten een liefhebberij?

Next level vegetarisch en/of veganistisch leren koken?

Toe aan meer mogelijkheden om zelf je gezondheid te bevorderen en je immuunsysteem te ondersteunen?

 

Dan ben je toe aan gastronomisch koken met wilde planten!

 

Het gebruik van wilde planten in je voeding brengt een palet aan compleet nieuwe geuren en smaken. Daarmee daag je je smaakpapillen uit om nieuw terrein te verkennen. Maar niet alleen je smaakpapillen. Al je zintuigen worden op een bijzonder ontspannende manier geprikkeld. Je verzamelt immers, lekker buiten wandelend, planten uit je directe omgeving. Planten die je misschien kent, maar vaker niet.

Hiermee leer je bestaande gerechten een bijzondere twist te geven of compleet nieuwe te maken. Het mooie is dat je zelf het hele proces van plukken tot eindproduct in de hand hebt. Dit geeft zo veel vreugde, verwondering en voldoening. Dat proef je terug in alles wat je met wilde planten maakt. Een stukje wilde natuur, gastronomisch verwerkt op je bord… Met niets te vergelijken.

 

Tegelijkertijd zitten de gebruikte wilde planten boordevol stoffen om je gezondheid te bevorderen. Hier leer je tijdens deze praktische cursus ook veel over. En ik beloof je, deze mooie bonus, maakt je creaties op een of andere magische manier nóg lekkerder.

 

Als Chef-kok, Herborist en wilde planten expert heb ik vele jaren zelf succesvol geëxperimenteerd met de werking, smaak en toepassing van wilde planten in de restaurantkeuken. Een nieuwe wereld die je creatieve kant volledig de ruimte geeft om tot bloei te komen. Dát wil ik graag met je delen. Het liefst ‘live’ waarbij we samen de wilde planten zoeken en oogsten en ik je door mijn gerechten kan laten zien en proeven wat ik zo bijzonder vind aan deze vorm van koken. En jij al je vragen kunt stellen en we zo samen weer tot nieuwe ontdekkingen komen.  

De cursus

Hoe werkt het

In 30 weken worden van 15 maart tot oktober 30 verschillende wilde planten op allerlei manieren in gerechten verwerkt. Iedere week ontvang je een mail met uitgebreide informatie over de plant van die week en de bijbehorende recepten.

Aan het eind van de cursus krijg je ook nog eens alle planten en recepten in boekvorm thuisgestuurd. Zo heb je alle recepten uiteindelijk netjes bij elkaar in je eigen tailormade kookboek.

De recepten, de basics en de extra’s

   De recepten bestaan uit bereidingen van soda tot likeur, van pesto tot mayonaise, van curry tot gnocchi’s en dolma’s. Ook leer je bijzondere azijnen, zouten en borrels maken. Daarbij komen zeer veel kooktechnieken aan bod; zoals rauw verwerken, roosteren, konfijten, bakken en drogen. Per wilde plant ontvang je wekelijks 4 tot 6 uitgebreide recepten. Zo kun je zelf ervaren hoeveel mogelijkheden er met al deze planten zijn.

    Natuurlijk is het allereerst belangrijk te planten te herkennen, te weten welke delen culinaire waarde hebben en hoe je ze op een verantwoorde manier kunt oogsten. Daar wordt dus iedere week ook veel aandacht aan besteed. Heb je beschikking over een eigen buitenruimte? Dan kan het voor (thuis)koks met groene vingers een verrijking zijn om sommige wilde planten in de volle grond of in bakken te gaan kweken. Zo heb je altijd je groene voorraad onder handbereik en leer je een plant in alle groeifasen kennen. Dit is uiteraard geen must, meer een leuke extra voor de liefhebber.

    Als laatste komt de gezondheidsbevorderende werking als een spreekwoordelijk kers op de taart aan bod. Alles wat je leert over de planten is dan ook doorspekt met interessante weetjes hierover.