Hondsrooscake

Voor een grote of 2 kleinere cakes.  Bereidingstijd 15-20 minuten

Baktijd 45 minuten

 

Beslag

Hondsroosbottels                                                                                     250     gram

Hondsroosbottelbrandewijn*                                                                20       gram

Zachte boter                                                                                              150     gram

Poedersuiker                                                                                              150     gram

Eieren                                                                                                           3         stuks

Bloem (gezeefd)                                                                                        180     gram

Bakpoeder                                                                                                  4         gram

Amandelmeel                                                                                             30       gram

 

Siroop

Witte basterdsuiker                                                                                 50       gram

Water                                                                                                          125     gram

Bottelbrandewijn                                                                                      15       gram

 

Het beslag

Leg de bottels van de hondsroos in de bottelbrandewijn en zet ze apart. Meng de boter en de poedersuiker in een kom door elkaar. Voeg de eieren één voor één toe en klop ze goed door het beslag. Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder en het amandelmeel erdoorheen. Voeg de hondsroosbottels met het weekvocht(de brandewijn) toe.

 

Bakken

Bekleed een grote of twee kleine cakeblik(ken) met vetvrij bakpapier. Giet het beslag in het blik. Zet het 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 . Maak een inkeping in de bovenkant van de cake met een mes en laat hem  45 minuten in de oven, op 150 ℃, gaar worden. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker/cocktailprikker of dun mes in het midden van de cake te steken; als die schoon eruit komt, is de cake gaar. Stort hem uit het blik en laat hem afkoelen.

 

De bottelsiroop

Maak de siroop door de suiker, het water en de bottelbrandewijn aan de kook te brengen; dit zonder te laten karamelliseren. Drenk daarna de cake licht in de bottelsiroop.

 

 

*Hondsroosbottelbrandewijn

Maak ongeveer 500 g rozenbottels schoon (ontdoen van snuifje1 en steeltje) en haal de pitjes eruit. doe ze in een schone pot en voeg 600 ml brandewijn toe, zodat ze onder staan, sluit de pot af en zet ze 10 weken weg op een warme plaats.

 

Siroop van de hondsroos

Was de bottels en hak ze met een groot mes of met een mixer die daar toereikend voor is. De pitjes mogen bij het vruchtvlees blijven zitten. Zet de hondsroosbottels in ruim water op en laat ze tot het kookpunt komen en laat ze minimaal 24 uur staan. Passeer2 alles door een passeer- of kaasdoek. Voor het recept neem je 1 liter vocht en een halve kilo suiker en breng dit weer aan de kook zodat de suiker oplost.

 

 

Weetjes

           

Heel veel rozen maken bottels, zowel botanische (wilde)rozen als moderne rozen. Bij de wilde rozen vinden we wel de grootste verscheidenheid, van kleine ronde, naar ovale, flesvormige, peervormige, grote, kleine. Ook de kleur is heel verschillend en kan geel, geeloranje, oranje, rood, donkerrood, roodbruin tot zwart zijn. Bij rozelaars is geen enkele variëteit giftig.

Het is wel eenvoudiger als we grote bottels kiezen. De kleine bottels bevatten te weinig vruchtvlees. Al eeuwenlang worden rozenbottels in de volksgeneeskunde genoemd omdat ze diverse genezende werkingen hebben. Ook zin de rozenbottels rijk zijn Vitamine C. Ze zijn zelfs één van de rijkste voedingsbronnen met een Vitamine C-gehalte dat 3 tot 4 keer groter is dan dat van de zwarte bes en zelfs tienmaal dat van sinaasappelsap. Door verhitting en toevoegen van suiker gaat het vitamine C gehalte verloren.

Een aantal soorten: Rosa canina of hondsroos, Rosa rugosa of rimpelroos of Japanse bottelroos. Volgens kenners produceert deze de lekkerste rozenbottels, Rosa rubiginosa of Eglantier, Gallicarozen, Rosa pimpinellifolia of duinroosje met bruinzwarte bottels waar vogels niet gek op zijn.

 

De vruchten komen in de plaats van de bloemen. Dat betekent dus dat je om rozenbottels te kunnen oogsten, de verwelkte bloemen na augustus/september niet mag wegknippen. Rauw smaken rozenbottels zuur, wrang en niet lekker. Gebruik steeds verse rozenbottels, deze bevatten het hoogste gehalte aan vitamines. Gebruik geen rozenbottels uit wegbermen langs een drukke verkeersweg.

 

Legenda

1: Snuifje, zie foto

2: Passeren.

Passeren is een techniek waarbij vloeibare en half vloeibare producten worden ontdaan van vaste bestanddelen.

Passeren is het filteren van een product met behulp van een passeerdoek CITATION Pas 15/1043 (Passie voor horeca, 2015)

 

 
 

© Kruidenprikkels - sinds 2016

Terug