|
||
Hondsrooscake Voor een grote of 2 kleinere cakes. Bereidingstijd 15-20 minuten Baktijd 45 minuten Beslag Hondsroosbottels 250
gram Hondsroosbottelbrandewijn* 20 gram Zachte boter 150
gram Poedersuiker 150 gram Eieren 3 stuks Bloem (gezeefd) 180
gram Bakpoeder 4
gram Amandelmeel 30
gram Siroop
Witte
basterdsuiker 50
gram
Water 125
gram
Bottelbrandewijn 15 gram Het beslag
Leg
de bottels van de hondsroos in de bottelbrandewijn en zet ze apart. Meng de
boter en de poedersuiker in een kom door elkaar. Voeg de eieren één voor één
toe en klop ze goed door het beslag. Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder en
het amandelmeel erdoorheen. Voeg de hondsroosbottels met het weekvocht(de
brandewijn) toe. Bakken Bekleed
een grote of twee kleine cakeblik(ken) met vetvrij bakpapier. Giet het beslag
in het blik. Zet het 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ℃. Maak een inkeping in de bovenkant van de cake met
een mes en laat hem 45 minuten in de
oven, op 150 ℃, gaar worden. Controleer of de cake gaar is door een
satéprikker/cocktailprikker of dun mes in het midden van de cake te steken; als
die schoon eruit komt, is de cake gaar. Stort hem uit het blik en laat hem afkoelen. De
bottelsiroop
Maak de siroop door
de suiker, het water en de bottelbrandewijn aan de kook te brengen; dit zonder
te laten karamelliseren. Drenk daarna de cake licht in de bottelsiroop.
*Hondsroosbottelbrandewijn Maak ongeveer 500 g
rozenbottels schoon (ontdoen van snuifje1 en steeltje) en haal de pitjes eruit. doe ze in een
schone pot en voeg 600 ml brandewijn toe, zodat ze onder staan, sluit de pot af
en zet ze 10 weken weg op een warme plaats.
Siroop
van de hondsroos Was de bottels en hak ze met een groot mes of met
een mixer die daar toereikend voor is. De pitjes mogen bij het vruchtvlees
blijven zitten. Zet de hondsroosbottels in ruim water op en laat ze tot het
kookpunt komen en laat ze minimaal 24 uur staan. Passeer2 alles door
een passeer- of kaasdoek. Voor het recept neem je 1 liter vocht en een halve
kilo suiker en breng dit weer aan de kook zodat de suiker oplost. Weetjes Heel veel rozen maken bottels,
zowel botanische (wilde)rozen als moderne rozen. Bij de wilde rozen vinden we
wel de grootste verscheidenheid, van kleine ronde, naar ovale, flesvormige,
peervormige, grote, kleine. Ook de kleur is heel verschillend en kan geel,
geeloranje, oranje, rood, donkerrood, roodbruin tot zwart zijn. Bij rozelaars
is geen enkele variëteit giftig. Het is wel eenvoudiger
als we grote bottels kiezen. De kleine bottels bevatten te weinig vruchtvlees.
Al eeuwenlang worden rozenbottels in de volksgeneeskunde genoemd omdat ze
diverse genezende werkingen hebben. Ook zin de rozenbottels rijk zijn Vitamine
C. Ze zijn zelfs één van de rijkste voedingsbronnen met een Vitamine C-gehalte
dat 3 tot 4 keer groter is dan dat van de zwarte bes en zelfs tienmaal dat van
sinaasappelsap. Door verhitting en toevoegen van suiker gaat het vitamine C
gehalte verloren. Een aantal soorten: Rosa
canina of hondsroos, Rosa rugosa
of rimpelroos of Japanse bottelroos. Volgens kenners produceert deze de
lekkerste rozenbottels, Rosa rubiginosa of Eglantier, Gallicarozen, Rosa pimpinellifolia of duinroosje met bruinzwarte bottels waar
vogels niet gek op zijn. De vruchten komen in de
plaats van de bloemen. Dat betekent dus dat je om rozenbottels te kunnen
oogsten, de verwelkte bloemen na augustus/september niet mag wegknippen. Rauw
smaken rozenbottels zuur, wrang en niet lekker. Gebruik steeds verse
rozenbottels, deze bevatten het hoogste gehalte aan vitamines. Gebruik geen
rozenbottels uit wegbermen langs een drukke verkeersweg. Legenda 1: Snuifje, zie foto
2: Passeren. Passeren is een techniek waarbij vloeibare en half vloeibare producten worden ontdaan van vaste bestanddelen. Passeren is het filteren van een product met behulp van een passeerdoek CITATION Pas 15/1043 (Passie voor horeca, 2015)
|
||
© Kruidenprikkels - sinds 2016 |