|
||
Veldzuring Rumex acetosa Naam De Nederlandse
naam zuring duidt op de zure smaak van de plant (door de aanwezigheid van
oxaalzuur). Rumex is Latijn en betekent "
werpspies" , hetgeen slaat op de bladvorm van een aantal soorten. Acetosa komt van het Latijnse acetum
(azijn). Standplaats Bodem: Zonnige,
soms licht beschaduwde plaatsen op matig vochtige tot natte, matig
voedselrijke, niet te zwaar bemeste, meestal zwak zure, grazige grond. Groeiplaatsen:
Grasland (weiland, hooiland en grasvelden), bermen, bossen (open plaatsen in
loofbossen en langs bospaden), waterkanten (beken, rivieren, vijvers, kanalen
en sloten), kiezelbanken aan de kust, dijken en zeeduinen
(duinweiland). Kenmerken 50 tot 100 cm. Overblijvend. Bloeimaanden: Mei
en juni. Een penwortel.
Worteldiepte 10 cm tot meer dan 1 meter. De rechtopstaande
stengels hebben een zure smaak. De
langwerpig-eironde bladeren zijn pijlvormig, breder dan die van Geoorde zuring.
Ze zijn hoogstens tot 6 keer zo lang als breed en niet gekroesd, maar de bladrand is wel enigszins gegolfd. De naar beneden wijzende
voetslippen zijn zelden in tween gespleten. De
bovenste bladeren zijn stengelomvattend, de wortelbladeren zijn lang gesteeld.
Ze zijn vaak rood aangelopen. Bloemen:
Eenslachtig. De bloemen groeien in een losse, slanke pluim. De pluimtakken zie
je meestal alleen of voor een deel met 2 bij elkaar.
Culinair De stengel heeft
een rabarberachtige smaak. De blaadjes
kunnen in salades, pestos of stamppot. Ook kun je er een
mooie soep van maken. Ook in een omelet
is het lekker. Net als spinazie
bereiden is ook een optie. Weetjes Rijk aan vitamine
c Werd vroeger
tegen scheurbuik gebruikt. In de
middeleeuwen verpakte men er boter in.
|
||
© Kruidenprikkels - sinds 2016
|