|
||
Smalbladige
weegbree Plantago
lanceolata l. Naam Plantago is
afgeleid van planta pedis Latijn voor voetzool en Ago gelijkend op; dit slaat op de vorm van de bladeren van
een nauw verwant familielid, de Plantago major (grote
weegbree), die wat lijken op een voetzool. Volgens andere
bronnen is de verwijzing naar de voetzool er oor het feit dat het blad van de
grote weegbree werd gebruikt om in primitief of onaangepast schoeisel te leggen
voor een beter comfort van de voeten. lanceolata (lancea is lans, spies, speer) is wil zeggen lansvorming of lancetvormig,
duidend op de langwerpige bladvormen, die ook wordt aangegeven in de namen
als Smalbladige- of Smalle weegbree. weegbree zou
willen zeggen wat zich aan de weg breed
maakt omwille van de vindplaats van deze plant langs wegen. Standplaats Houdt van goed
doorlatende, vochtige, neutrale tot basische, matig humusrijke, zandige grond
in de zon of half schaduw. Zeer wijd
verspreid en welig groeiend onkruid van graslanden, vruchtbare braakgronden,
landwegen en wegbermen en tussen puin. Verdraagt armere
grond dan de grote weegbree, die eer op rijkere grond voorkomt. Kan minder tegen
betreding dan de grote weegbree. Kenmerken 10 tot 80 cm. Overblijvend. Bloeimaanden:
Mei, juni, juli, augustus en september. De wortelstok
heeft vaak meer koppen (1 plant heeft dan verscheidene rozetten). Worteldiepte
20 tot 50 cm. De stengels staan
rechtop. De bladeren
vormen een wortelrozet. Ze zijn al dan niet behaard, gesteeld, hebben 3 tot 7
nerven en zijn lijnvormig tot langwerpig. Ze zijn niet of nauwelijks getand en
sterk geribd. De schutbladen zijn meestal droogvliezig, eirond, toegespitst en
kaal. Bloemen:
Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen).
De bloemen vormen een korte, eivormige tot cylindrische
aar die op een geribde, 5-kantige steel staat. De bloemen zijn 4-tallig en
doorschijnend. Culinair Het vrij bitter
smakende, jonge blad kan aan salades toegevoegd worden. Als spinazie
bereid worden. In sauzen, soepen
of aardappelpuree verwerkt worden. Wel is het beste
om de vezelige strengen te verwijderen. Het zaad kan
worden gekookt en gegeten als sago, of gemalen worden en door meel voor brood
of gebak worden vermengd.
|
||
© Kruidenprikkels - sinds 2016
|