Smalbladige weegbree       Plantago lanceolata l.

 

Naam

Plantago is afgeleid van planta pedis Latijn voor voetzool en Ago gelijkend op; dit slaat op de vorm van de bladeren van een nauw verwant familielid, de Plantago major (grote weegbree), die wat lijken op een voetzool.

Volgens andere bronnen is de verwijzing naar de voetzool er oor het feit dat het blad van de grote weegbree werd gebruikt om in primitief of onaangepast schoeisel te leggen voor een beter comfort van de voeten.

lanceolata (lancea is lans, spies, speer)  is wil zeggen lansvorming of lancetvormig, duidend op de langwerpige bladvormen, die ook wordt aangegeven in de namen als  Smalbladige- of Smalle weegbree.

weegbree zou willen  zeggen wat zich aan de weg breed maakt omwille van de vindplaats van deze plant langs wegen.

 

Standplaats

Houdt van goed doorlatende, vochtige, neutrale tot basische, matig humusrijke, zandige grond in de zon of half schaduw.

Zeer wijd verspreid en welig groeiend onkruid van graslanden, vruchtbare braakgronden, landwegen en wegbermen en tussen puin.

Verdraagt armere grond dan de grote weegbree, die eer op rijkere grond voorkomt.

Kan minder tegen betreding dan de grote weegbree.

 

Kenmerken

10 tot 80 cm.

Overblijvend.

Bloeimaanden: Mei, juni, juli, augustus en september.

De wortelstok heeft vaak meer koppen (1 plant heeft dan verscheidene rozetten). Worteldiepte 20 tot 50 cm.

De stengels staan rechtop.

De bladeren vormen een wortelrozet. Ze zijn al dan niet behaard, gesteeld, hebben 3 tot 7 nerven en zijn lijnvormig tot langwerpig. Ze zijn niet of nauwelijks getand en sterk geribd. De schutbladen zijn meestal droogvliezig, eirond, toegespitst en kaal.

Bloemen: Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen een korte, eivormige tot cylindrische aar die op een geribde, 5-kantige steel staat. De bloemen zijn 4-tallig en doorschijnend.

 

Culinair

Het vrij bitter smakende, jonge blad kan aan salades toegevoegd worden.

Als spinazie bereid worden.

In sauzen, soepen of aardappelpuree verwerkt worden.

Wel is het beste om de vezelige strengen te verwijderen.

Het zaad kan worden gekookt en gegeten als sago, of gemalen worden en door meel voor brood of gebak worden vermengd.

 

 
 

© Kruidenprikkels - sinds 2016

Terug