Echte heemst                        Althaea officinalis l.

Naam

Althaeaï is afgeleid van het Griekse "Althaiaï" dat staat voor geneesmiddel, iets dat heel, wijzend op het traditioneel gebruik ervan als geneeskrachtig kruid.

Officinalis wil zeggen, uit de apothekerswerkplaats en verwijst naar het voorkomen op de officiële lijst van geneeskrachtige planten.

 

Standplaats

Verkiest zilte, brakke, drassige en moerassige bodems in de zon. Aan de oevers van getijdenrivieren, aan de landzijde van zeedijken, in kuststreken, in sloten langs zilte moerassen, in vochtige weilanden, in rietlanden. Heeft beschutting nodig tegen de wind maar hij kan niet groeien in de schaduw.

 

Kenmerken

Meerjarig, winterharde decoratieve, forse plant. Hij wordt tot 2 meter hoog. Heeft een lange, vlezige, bij doorsnede witachtige tot lichtgele penwortel. De penwortel wordt zo'n 10 tot 20 centimeter lang en de diameter is zo'n 2,5 cm. De plant vormt in het eerste jaar een bladrozet, in het tweede jaar komt er een verticale, donzige stengel die zich weinig vertakt; die dan doorgroeit tot een mogelijk derde en vierde jaar. De bladeren zijn dik, kort gesteeld. Ze voelen fluweelachtig en zijn grijsgroen van kleur.

 

 

Culinair

Jonge topjes en zachte blaadjes zijn rauw in salades te gebruiken. Op deze manier zijn ze smaakvol, op voorwaarde dat ze fijn gesneden of gehakt worden (zo niet zijn ze te vezelig en te harig).

 

De bladeren kunnen ook klaargemaakt worden als spinazie of in een appelmoes verwerkt worden; ze werden soms gebruikt om soepen te dikken; er kan een soep van gemaakt worden(in combinatie met ui, brandnetelblad en aardappel)

 

Ook de bloemen kunnen gegeten worden en een salade opvrolijken.

 

De gekookte wortel kan worden opgebakken met een uitje.

Van de wortel kunnen de klassieke zoete marshmallows gemaakt worden.

 

De zaden kunnen als nootjes gegeten worden.

Heemstengels in chocoladesaus worden als marshmallows gegeten.

 

Het kookwater van elk deel van de plant (maar vooral van de wortel) kan dienen als een vervanger voor eiwit(als zijnde verdikkingsmiddel), indien het wordt doorgekookt.

 

 
 

© Kruidenprikkels sinds - 2016

Terug