Brandnetel (Urtica)

 Naam

Urtica komt van het Latijnse urere (branden).

 

De brandnetel is op te delen in twee soorten: de Grote Brandnetel (Urtica diococa)en de Kleine Brandnetel (Urtica urens). Beide zijn afkomstig uit de brandnetelfamilie. Hieronder zullen we beide planten behandelen.

 

Kleine brandnetel

Kenmerken

De kleine brandnetel is een één jarige plant en wordt maximaal 60 centimeter hoog. Hij houdt van een rijke grond. De plant is ��nhuizig, hij heeft dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. De bloeiperiode is bijna het hele jaar.

 

Grote brandnetel

Kenmerken

De grote brandnetel is een vaste plant die een hoogte van 150 centimeter kan bereiken. Hij groeit op arme grond en het is een echte pionier. De plant komt op in het medio februari en overleefd de winter doordat de plant bovengronds afsterft, en ondergronds een �onuitroeibaar� wortelsysteem heeft aangelegd. De bloemen hangen in trossen en zijn 2-5 centimeter lang, de vrouwelijke bloemen gaan hangen na bevruchting, de mannelijke bloemen groeien op- of zijwaarts na stuifmeelafgifte. De bloeiperiode is van juni tot september. De bladeren zijn groot, stevig en ondiep ingezaagd.

 

Grootste verschillen:

  •          De kleine brandnetel is een één jarige plant terwijl de grote brandnetel een vaste plant is

  •          De kleine brandnetel wordt maximaal 60 centimeter, de grote brandnetel 150 centimeter hoog worden

  •          De bladeren van de kleine brandnetel zijn smaller en lichter van kleur in vergelijking met de grote brandnetel

  •       De kleine brandnetel is eenhuizig terwijl de grote brandnetel tweehuizig is.

 

Culinair

Het is afgeraden om brandnetels rauw te eten want er zit mierenzuur in. Na 5 minuten koken is dit volledig weg. De stengels kunnen goed gegeten worden mits ze kleiner zijn dan 20 centimeter (van de grond tot de top). De bladeren kunnen gedroogd worden.

Brandnetel kan in sauzen, soepen, stamppotten, eiergerechten, desserts enzovoort verwerkt worden.

Vis kan in brandnetel bladeren verwikkeld worden. Zo worden ze langer fris gehouden.

 

 
 
 

© Kruidenprikkels sinds 2016

Terug