|
||
Brandnetel
(Urtica)
Naam Urtica komt van
het Latijnse urere (branden).
De brandnetel is
op te delen in twee soorten: de Grote Brandnetel (Urtica diococa)en de Kleine
Brandnetel (Urtica urens). Beide zijn afkomstig uit de brandnetelfamilie.
Hieronder zullen we beide planten behandelen.
Kleine
brandnetel
Kenmerken De kleine
brandnetel is een één jarige plant en wordt maximaal 60 centimeter hoog.
Hij houdt van een rijke grond. De plant is ��nhuizig, hij heeft dus zowel
mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. De bloeiperiode is bijna het hele
jaar.
Grote brandnetel
Kenmerken De grote
brandnetel is een vaste plant die een hoogte van 150 centimeter kan bereiken.
Hij groeit op arme grond en het is een echte pionier. De plant komt op in het
medio februari en overleefd de winter doordat de plant bovengronds afsterft, en
ondergronds een �onuitroeibaar� wortelsysteem heeft aangelegd. De bloemen
hangen in trossen en zijn 2-5 centimeter lang, de vrouwelijke bloemen gaan
hangen na bevruchting, de mannelijke bloemen groeien op- of zijwaarts na
stuifmeelafgifte. De bloeiperiode is van juni tot september. De bladeren zijn
groot, stevig en ondiep ingezaagd.
Grootste verschillen:
Culinair Het is afgeraden
om brandnetels rauw te eten want er zit mierenzuur in. Na 5 minuten koken is
dit volledig weg. De stengels kunnen goed gegeten worden mits ze kleiner zijn
dan 20 centimeter (van de grond tot de top). De bladeren kunnen gedroogd
worden. Brandnetel kan in
sauzen, soepen, stamppotten, eiergerechten, desserts enzovoort verwerkt worden. Vis kan in
brandnetel bladeren verwikkeld worden. Zo worden ze langer fris gehouden. |
||
© Kruidenprikkels sinds 2016 |