|
||
Gewone vlier Sambucus nigra
Naam De Nederlandse
naam vlier komt van het onrustig heen en weer fladderen van de bladeren in de
wind. Sambucus komt van sambux
(een rode verfstof), naar het rode sap van de vruchten. Nigra betekent "zwart",
naar de zwarte vruchten. Standplaats Bodem: Zonnige tot
half beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige, matig voedselrijke tot zeer
voedselrijke, met name stikstofrijke, vaak kalkhoudende en omgewerkte grond
(allerlei grondsoorten). Groeiplaatsen:
Heggen, struwelen (o.a. jeneverbesstruweel), kapvlakten, bossen (lichte
loofbossen, wilgenbossen, populierplantages), aanspoelselgordels langs de kust,
drooggevallen platen, zee duinen, oude muren, ruïnes, stortplaatsen,
braakliggende grond en waterkanten (o.a. rivieroevers).
Kenmerken 3 tot 10 meter. Overblijvend. Bloeimaanden: Juni
en juli. Wortels: Een
ondiep wortelstelsel. Een diep
gegroefde, kurkachtige schors. De gebogen takken
zijn vrij gemakkelijk te breken. Ze zijn gevuld met een witachtig merg. De dofgroene
bladeren zijn geveerd met 3 tot 7 langwerpig-eironde, 5 tot 10 cm lange, fijn
getande blaadjes. Bloemen: Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen samen vlakke schermvormige pluimen van 10 tot 24 cm, aan het eind van lange takken. Ze zijn wit, geurend, stervormig en 5-delig. De helmknoppen zijn geel.
Vruchten: Een
steenvrucht. De bessen zijn eerst rood, maar worden later zwart. Het sap is
paarsrood en zuur van smaak.
Culinair Verse bloesems
zijn erg in trek omwille van hun aroma dat doet denken aan muskaat, vanille en
honing. Ze mogen niet gewassen worden, anders verliezen ze hun parfum. Pluk ze
dan ook niet vlak bij een autoweg! Met de bloesems
kun je gelei en jams mee parfumeren. Ook ijsthee en
limonade wordt van de bloesems een waar feest, de bloesem smaakt zoet maar heeft
wel een wrange nasmaak. Van de bloesems
kun je beignets maken ook in pannenkoekenbeslag, taarten, cake, koek en pudding
of in fruitdesserts is het erg lekker. Champagne, witte
wijn, grogs, cocktails en likeur worden soms op smaak gebracht met
vlierbloesemsiroop.
Ook
vlierbloesembier en azijn is een mogelijkheid. Van de bessen kan
er moes, jam of gelei gemaakt worden, vooral in combinatie met appelen,
kruisbessen of braambessen.
Ook in limonades
kunnen ze verwerkt worden. Verwerkt in saus
of gekonfijt met suiker, worden de bessen soms bij vleesgerechten geserveerd. Bessen kunnen
verwerkt worden in wijn, port en ketchup, wijn van alleen vlierbessen bestaat
ook. Glühwein van
vlierbessensap met kruidnagel en kaneel en eventueel wat gember.
|
||
© Kruidenprikkels - sinds 2016 |