Dauwbraam                                 Rubus caesius

Naam

Rubus is verwant aan het Latijnse ruber (rood). Onrijpe bramen zijn namelijk rood. De soortaanduiding caesius betekent " licht blauw" .

 
 

Standplaats

Bodem: Zonnige tot soms half beschaduwde plaatsen op warme, droge tot vochtige, matig voedselrijke, stikstofrijke, neutrale tot vaak kalkhoudende grond (kalksteen, klei, zand, mergel, laagveen en stenige plaatsen).

Groeiplaatsen: Bossen (lichte plekken in loofbossen en in de hoogste delen van schietwilgbossen), struwelen, bosranden, hagen, zeeduinen, waterkanten (beekoeverwallen, steile slootkanten en kribben), bermen, langs holle wegen, langs spoorwegen (spoordijken en op ballastbedden van weinig of niet gebruikte spoorlijnen), kalkhellingen, braakliggende akkers, aan de voet van muren en in knotwilgen.

 

Kenmerken

20 tot 80 cm.

Overblijvend. (winterknoppen op of iets onder de grond).

Bloeimaanden: Mei, juni en juli.

Wortels: Worteldiepte tot meer dan 1 meter.

De stengels zijn rond. In de duinen kruipen en wortelen de stengels op de knopen, waarbij ze bladrozetten vormen. De stengels sterven elk jaar bovengronds af. Elders zijn de takken meer boogvormig en overwinteren. In het tweede jaar hebben ze bloeiende zijtakken. Daarna sterven ze af. Niet-bloeiende stengels hebben een dikke waslaag en veel kleine stekels.

De 3-tallige bladeren zijn lichtgroen en kort behaard. Ze hebben zittende, vaak gelobde zijblaadjes. De bladsteel is gegroefd. De steunblaadjes zijn langwerpig.

Bloemen: Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Er zijn maar weinig bloemen per tros. Ze zijn wit en 1½ tot 2½ cm groot. De kroonbladen zijn eirond tot rond en langer dan de grijsviltige kelkbladen.

Vruchten: Een steenvrucht. De bramen zijn vrij klein. Elke braam bestaat uit 5 tot 20 deelvruchtjes. Ze zijn licht dofblauw door een waslaag, zuur, zeer sappig en eetbaar. Ze vallen samen met de bloembodem af.

 

Culinair

De dauwbraam heeft een mooie zachte ronde smaak en heeft dezelfde bereidingswijze als de gewone braam.

 

 
 

© Kruidenprikkels - 2016

Terug